Tomaatin taimen kieputus

Tomaatin taimen kieputus

Jos erehtyy kylvää tomaatteja liian aikaisin, niistä voi tulla liian pitkiä ja honteloita, kun yrittää valoa kohti itseään taivuttaa. Jos näin pääsee käymään, taimia voi vielä pelastaa.

Myös tanakat tomaatit on hyvä istuttaa uudelleen syvempään. Poista sirkkalehdet ja upota taimi seuraavaan lehtipariin. Tomaatti kasvattaa näin uusia juuria vartta pitkin ja kasvi tanakoituu entisestään.

Mutta..

…jos tomaatin taimi on enemmän tai vähemmän kasvanut pituutta, ei hätää. Tarvitset taimien lisäksi multaa ja esimerkiksi viime blogivinkissä tehtyjä ruukkuja.

Ennen koulimista, anna tomaatintaimi kuivua, jotta varsi ei olisi täynnä vettä, kun vääntää vartta. Joten ole kastelematta muutamia päiviä, tai tarvittaessa kauemmin. Janoinen kasvi ei katkea, koska kasvin nestejännitys on vähentynyt.

Ota taimi pois vanhasta ruukusta ja anna multapaakun tulla mukaan. Murenna tarvittaessa pikkasen pienemmäksi mutta varo juuria. Voit laittaa hieman uutta multaa pohjalle, multajuuripaakku pohjalle ja pitää kiinni varresta, hellästi mutta napakasti.

Voit myös poistaa alimmat lehdet, sirkkalehdet, ja hellästi työntää vartta alas pohjaan, samalla kun kierrät, ”kieputtaa”, jotta runko asettuu multaa vasten. Pidä se siinä hetken ajan, ja ota toisella kädellä multaa, vaikkapa lusikalla.

Lisää multaa esimerkiksi lusikalla. Pidä tainta toisella kädellä ja yritä saada se pysymään paikoilleen ja lisätessä multaa, ohjaa vartta niin että ruukun täyttyessä, varsi nousee lopuksi keskeltä.

Paina sormilla multaa, eli tiivistä jotta taimi pysyy pystyssä.

Kastele multa, ja kirjoita purkkiin tomaatin lajike.

Sitä mukaan kun tomaatti kasvaa, voi hyödyntää siivekkeitä, ja nostaa läpät ylös ja lisätä ruukkuun multaa. Teippaa ne kiinni tai käytä samaa kuminauha edelleen.

Nyt on joukko tomaatteja laitettu uuteen ruukkuun, kiepautettuna, ja valmiina kasvattaa enemmän juuria.

Kesää ja kasvihuoneeseen pääsyä odotellessa! 🙂

Kasvihuoneen antimet sadonkorjuuaikaan. Olispa kohta kesä..

VINKKI!

Laita purkin pohjalle hieman bokashimultaa.

Facebook Twitter Google+

Ostoskori on tyhjä.