Viherjätteen ja omenoiden hapatusta, se on helppoa! Siihen hommaan et tarvitse muuta kuin aktiivista Tohtorin EM®a Mikrobiliuosta. Unohda siis biohiilet, melassit ja muut ainekset jotka häiritsevät hapatusta. Pelkkä EM®a riittää! Mitä tapahtuu kun säkissä hapattaa (fermentoi) puutarhan tuottamat viherjätteet, kuten ruohoa, nurmikonsilppua, lehtiä, omenoita taikka rikkakasveja? Sisältö hapatetaan EMa Mikrobiliuoksella, eli säilötään fermentoimalla joten se […]
Viimeisimmät blogikirjaukset
Tiesitkö että olemme bokashin edelläkävijä Suomessa? Opetamme ja neuvomme bokashin alkeita ja jaamme vinkkejä jo kuudetta vuotta. Haluamme että jokainen uskaltaisi ottaa ensimmäisen askeleensa kohti bokashia. Bokashitohtori Bokashin edelläkävijä Suomessa Viidakkotohtori on erittäin suuren suosion saaneen bokashin sekä EM-tuotteiden ensimmäinen maahantuoja ja valmistaja Suomessa. Viidakkotohtorin tiimi on primus motor kun puhutaan bokashista ja biojätteiden hapattamisesta. […]
Omavalvontalomake voi olla sinulle avuksi, kun taloudessasi kierrätetään biojätteet bokashoimalla. Tulosta itsellesi omavalvontalomakkeen, täytä sitä tarkasti ja ole valmis näyttää sitä mahdollisille kompostoinnin tarkastuskäynnille tuleville tarkastajille. Ole myös valmis näyttämään konkreettisesti miten itse teet bokashin multatehtailua. Huom. Tämä lomake ei ole virallinen eikä siis lainsäädännön mukainen biojätteen käsittelyilmoitus. Muista siis tehdä kompostointi-ilmoitus oman alueesi jätehuoltoviranomaisille. […]
Palautetaan maan antimet takaisin multaan. Biojätteiden kierrätystä on kestävää kehitystä jossa sinä voit olla mukana vaikuttamassa. Sanko kerrallaan muutetaan omat biojätteet ravinteikkaaksi mullaksi. Monelle kompostointi on tuttu juttu, sitä on tehty iät ja ajat, ja edelleen toki tehdään, onneksi. Muuten hukkuisimme mätäneviin ja haiseviin jätteisiin. Mutta biojätteen ei tarvitse olla ollenkaan sellainen ”huono juttu” josta […]
Tässä on koottuna ne yleisemmät bokashiin liittyvät kysymykset ja niihin tietty vastaukset lyhyesti. Mitä tarkoittaa ”Bokashi”? Bokashi on japanilainen sana, joka tarkoittaa ”fermentoitunutta orgaanista ainesta” toisin sanoen ”hapatettua biojätettä”. Biojätettä fermentoidaan anaerobisesti. Bokashiin sopivia orgaanisia aineksia tulevat keittiöstä, varsinkin hiilihydraattisia hedelmien ja vihannesten tähteet. On vaikea tehdä bokashia eläinperäisisillä elintarvikkeilla ja rasva-aineilla, mutta se on […]
– ”Nokkosvesi joka ei haise? Ei voi olla, en usko..” – ”Usko pois vaan. Tehtiin lasten kanssa nokkosvesilannoitetta ja sen valmistuttua pyysin heitä haistelemaan. Molemmat sanoi että tuoksuu ihan äidin mustaherukkamehulle..” 🙂 EM-mikrobeilla voidaan fermentoida myös yrttejä, nurmikonsilppua, peltokortetta ja muita lehtivihreitä. Tässä kerromme miten fermentoidaan nokkosia. Jotta saataisiin lannoitetta nestemuodossa, sitä tehdään vedessä. EMa […]