Bokashitohtori vastaa

Bokashitohtori vastaa

Bokashitohtori vastaa

Tässä on koottuna ne yleisemmät bokashiin liittyvät kysymykset ja niihin tietty vastaukset lyhyesti.

Mitä tarkoittaa ”Bokashi”?

Bokashi on japanilainen sana, joka tarkoittaa “fermentoitunutta orgaanista ainesta” toisin sanoen ”hapatettua biojätettä”. Biojätettä fermentoidaan anaerobisesti. Bokashiin sopivia orgaanisia aineksia tulevat keittiöstä, varsinkin hiilihydraattisia hedelmiä ja vihannesten tähteet. On vaikea tehdä bokashia eläinperäisisillä elintarvikkeilla ja rasva-aineilla, mutta se on mahdollista jos siihen sekoitetaan hiilihydraatteja. Hiilihydraatteja tarvitaan jotta maitohappobakteerit voivat tehdä maitohappoa, joka pitää bokashin pH-arvon alhaisena. On tärkeää ettei haitallisia bakteereja ja sieniä saa yliotteen bokashiämpärissä.

Pitääkö biojäte pilkkoa?

Kyllä. Jotta mikrobit pääsisi kaikkialle biojätteeseen on hyvä pilkkoa biojätteet haarukkapaloiksi.

Miksi biojäte ei muutu mullaksi bokashiämpärissä?

Bokashiämpärissä bokashin ei pitäisi muuttua mullaksi, vaan sen pitää fermentoitua. Aivan kuten hapankaali, se hapattuu. Sen väri voi hieman muuttua tummemmaksi, ja sen ominaishaju on sellainen raikas omenainen ja makean hapan tuoksu.

Kuinka kauan kestää täyttää bokashiämpäriä?

Se ei oikeastaan riipu perheen koosta, vaan siitä, miten paljon yksi talous tuottaa biojätteitä. Keskivertoperhe täyttää yhden 16 litrainen bokashiämpärin noin viikossa tai jopa kahdessa viikossa. Se voi tällöin painaa noin 10-16 kiloa. Täyttö voi kestää pidempääkin, se ei haittaa itse prosessia, kunhan huolehtii että ämpäri pysyy tiivinä ja bokashinesteet valutetaan säännöllisin ajoin.

Kuinka kauan täysinäisen bokashiämpäri voi antaa hapattua?

Minimiaika on kaksi viikkoa. Suosittelemme antaa hapattua kolme viikkoa, niin multaantuminen on nopeampaa. Jälkihapatuksessa voi pitää kauemminkin, jopa vuoden, mutta tällöin täytyy olla tarkkana että kaikki nesteet on valutettu ja ämpäri pysyy tiivinä ja on sijoitettu tosiaan huoneenlämmössä. Suositusaika on kuitenkin 3-4 viikkoa.

Valkoinen homerihmasto ämpärissä, onko se ok?

Ei. Se ei ole ok, ja se on merkki siitä että jotain on menossa pieleen. Aivan ensimmäiseksi voi alkaa muodostua hiivahiutaleita. Hiutaleet eivät ole ongelma ollenkaan. Mutta jos ilmaa pääsee jatkuvasti ämpäriin, alkaa seuraavaksi kehittyä hometta.

  • Valkoinen kuuluvat ensimmäisiin esiintyviin homeisiin. Jos alkaa esiintyä paljon pörröistä sienirihmastoa, se voi myös osoittaa sen että hiivat ja muut sienet päässeet kehittymään normaalia enemmän. Voi olla että ruokajätettä ei oltu tiivistetty kunnolla, yleensä ilmataskuissa home saa yliotteen maitohappobakteereista. Voi olla että bokashirouheesi on vanhentunut, jolloin mikrobien teho ei riitä biojätteiden fermentoitumiseen.
  • Valkoista höttöhometta tarkoittaa useimmiten sitä että ämpäriin on päässyt rutkasti ilmaa ja on aktivoinut erilaiset homesienet (aktinomykeetti, aspergillus) yhdessä hiivasienen kanssa. Mikä näistä se on niin sitä ei voi tietää tarkkaan, joten kehotamme aina että käsittelee varovasti kaikenlaiset homeet, eikä hengitä sisään kehukoihin minkäänlaista homepölyä.
  • Vihreätä hometta syntyy jos bokashiämpäri tai multatehdas kuivuu. Vihreän, kuten myös mustan homeen ilmestyessä, vie ämpäri heti ulos.

Onko home vaarallista?

Aina varovaisuutta pöllyäviin homeitiöihin. Emme voi tietää mikä home on haitallinen ja mikä ei ole. Siksi aina varovaisuutta kun käsittelle homeita. Sisätiloissa ei pitäisi ollenkaan käsitellä homeita, vaan vie bokashi ulos.

Mitä teen jos tulee hometta?

  • Laita bokashiämpäriin päällimmäisenä kostutetun paperin, niin ettei homeet pöllyä kaataessa bokashin ämpäristä. Kaada varovasti bokashi multaan ja peitä reilulla kerroksella multaa, vain ulkona!
  • Jos multatehtaassa esiintyy vihreätä hometta, peitä multakerroksella ja kastele hieman vedellä ja EMa nesteellä. Sisätilan multatehdas viedään heti ulos.
  • Bokashirouhe on voinut myös menettää sen tehokkuuden. Tarkista siis valmistajan merkintä rouheen säilyvyydestä. (päiväys). Vältä avaamasta pussia turhan usein, kaada bokashirouhetta sen sijaan pienempään astiaan minimoimiseksi hapen (eli ilman) pääsyn pussiin. Purkin olisi paras olla ilmatiivis myös, varsinkin jos käytät kosteata rouhetta. Kostean bokashirouheen säilyvyys on vain 4-6 kuukautta, sen jälkeen tehot heikkenee ja tarvitset käyttää paljon enemmän rouhetta kuin jos se olisi tuoretta. Kuiva bokashirouhe taas säilyy kauemmin.

Bokashiämpäri haisee, miksi?

Bokashiämpärin täytyy olla ilmatiivis. (anaerobinen). Jos teet ämpärisi itse on tärkeää muistaa että ilmaa ei saisi päästä ämpäreihin. Laita elmukelmua kannen alle, niin saat mahdollisen raon kannen ja ämpärin välissä tiivistettyä. Tai luonnonmukaisempaa on hankkia ämpäri jossa on todellakin tiivis kansi.

Bokashiämpäri saattaa myös olla liian kostea. Mikäli bokashinesteet lilluu biojätteiden seassa, haju johtuu melko varmasti siitä.

Miltä bokashi tuoksuu?

EM-mikrobien ansiosta bokashi tuoksuu hapokkaalle ja raikkaalle. Se voi joskus tuoksahtaa vahvemmin ja joskus ehkä sitrukselle tai kahville. Valmis bokashi voi jopa haista vähän vauvan oksennukselle jos ämpäriin on päässyt muodostumaan maitohapon lisäksi muita happoja, mutta se ei ole mitään verrattuna mätänevien ruokajätteiden hajuun..

Jos laittaa hieman mätiä sipuleja biojätteiden sekaan, bokashi voi haiskahtaa vahvalle sipulinhajulle. Sama pätee lanttujen ja kaalien kohdalla. Jos taas sekaan laittaa paljon appelsiineja bokashineste voi enimmälseen tuoksua sitrukselle tai simalle. Useimmiten bokashin haju katoaa heti kun sitä sekoitetaan reilusti multaan tai maahan.

Voiko bokashiämpäri olla liian kuiva?

Kyllä, koska mikrobit haluavat sopivaa kosteutta käynnistää hapatusta ja hapatuksen ylläpitämisessä, on tärkeätä muistaa ettei laita paljon kuivaa materiaalia sekaan. (leipä, paperi, ym). Liian kuivassa ei tapahdu multaantumista.

Miten usein voin avata bokashiämpäriä?

Kerran tai pari päivässä. Kolmaskin kerta on ok, mutta pyritään avata vain sen yhden kerran, eli päivän aikana kertyneet biot lisätään kerran päivässä bokashiämpäriin, niin ei mikrobit altistu turhan usein hapelle.

Bokashiämpärini kansi pullistaa, räjähtääkö se?

Ei räjähdä, mutta voi kyllä aukaista itseään jostain kulmasta. Päivän aikana (käymisprosessin toimiessa) ämpäriin muodostuu ilmaa ja hiilihappoa, sekä hapattumisen että biojätteiden sisältämän ilman johdosta. Se kaasu/ilma kertyy tyhjään ilmatilaan ja kannen kuoppa nousee. Täytyy myös muistaa bokashinesteen valutuksen jälkeen ilmata ämpäriä suhauttamalla, koska hanaa aukasemalla, ämpäri vetää ilmaa sisään.
Koko prosessi tuottaa koko ajan vähän ilmaa/kaasua ämpäriin, mutta..
Välillä saattaa ämpäriin joutua sellaista mitä aiheuttaa enemmän hiivakäymistä kuin maitohapatusta. Olemme todenneet että hedelmät, ja erityisesti siis ylikypsiä tai homeisia, kuten mm mansikka, kiivi, päärynä ja meloni ovat sellaisia jotka saattaa aiheuttaa hiivakäymistä.
Hiivakäyminen pullistuttaa kansia enemmän, ja kun kannet ovat tiiviitä, ne saattaa lopuksi aueta kulmasta, jopa hieman voimalla. Jos on vahva hiivakäyminen meneillään:
Ratkaisu on että vie ämpäriä viileämpään, suhauttaa useammin kaasut pois. Parissa kolmessa päivässä tilanne rauhoittuu.

Missä lämpötiloissa bokashiämpäriä pidetään?

Täyttö- ja hapatusvaihe tarvitsee huoneenlämpöä jotta mikrobit lisääntyisi tehokkaasti. Eli sellaisessa +15’C – +25’C on sopiva lämpötila.

Jos halutaan pitää bokashiämpäriä ulkona kesällä, niin aina varjossa. Hapatusaika voidaan tällöin pidentää, koska yleensä yöllä on aika viileää.

Viileässä mikrobien lisääntyminen hieman hidastuu.

Mitä voin laittaa bokashiin?

Bokashiin sopivia orgaanisia aineksia tulevat keittiöstä, varsinkin hiilihydraattisia hedelmiä ja vihannesten tähteet. On vaikea tehdä bokashia eläinperäisisillä elintarvikkeilla ja rasva-aineilla, mutta se on mahdollista jos siihen sekoitetaan hiilihydraatteja ja reilumpi annos bokashirouhetta. Hiilihydraatteja tarvitaan jotta maitohappobakteerit voivat tehdä maitohappoa, joka pitää bokashin pH-arvon alhaisena. On tärkeää ettei haitallisia bakteereja ja sieniä saa yliotteen bokashiämpärissä.

Voinko laittaa homehtuneita mandariineja bokashiin?

Kyllä, mutta vain pieninä määrinä ja reilummin bokashirouhetta. Varo kuitenkin pöllyävää hometta. Aseta homehtunut hedelmä bokashiämpäriin varovaisesti, ja lisää rouhe sekä muuta jätettä päälle, ja sitten vasta painaa tiiviimmäksi. Näin ei home pöllähdä.

Tarvitseeko varoa laittamasta hedelmiä jossa torjunta-aineita?

Ei oikeastaan. Luomuhedelmä on tietenkin parempi vaihtoehto, mutta bokashimikrobit ovat mainioita käsittelemään torjunta-aineita ja vähentää niitä tehokkaasti.

Mitä ei saa laittaa bokashiin?

Bokashiin ei ole hyvä laittaa paperia, isoja luita, tuhkaa, etikkaa, suolaa ja paljon maitotuotteita tai nestettä (kastikkeita, keittoja tai mehua). Myöskään hiivaa on parempi jättää laittamatta, ettei ämpäriin pääse muodostumaan liikaa hiivasieniä. Maitohappobakteerit ja hiivat ovat ne jotka pääasiassa työstävät bokashin ämpärissä ja maaperässä fotosynteettiset bakteerit jatkavat työtä yhdessä sienien ja multabakteerien kanssa. Joitakin pieniä lihaluita voi mahdollisesti päätyä bokashiin, mutta tuhka ei. Se on vahvasti emäksinen. Pidä myös mielessä, että on olemassa se vaara että jyrsijät ja muut eläimet kiinnostuvat varmasti bokashista jos siellä on paljon luita tai haisee voimakkaasti.


Miten paljon käytän bokashirouhetta?

Tohtorin Bokashirouhe, joka on kuivaa rouhetta, käytetään vain noin 1 ruokalusikallista litraa biojätettä kohden. Kosteaa rouhetta joutuu käyttämään jopa 4-8 ruokalusikallista saadakseen yhtä hyvän hapatuksen käyntiin. Proteiinipitoisen ruokajätteen päälle on hyvä laittaa enemmän.

Kannattaako Bokashirouhetta säilyttää sen omassa pussissa vai miten suosittelette?

Bokashirouhetta kannattaa aina säilyttää omassa alkuperäisessa pussissaan. Jos pussi on paperinen, se hengittää, ja tällöin ei ole hyvä laittaa se aivan tiiviisti suljettuun sankoon, vaan pidetään pussia kuivassa kaapissa pussin suu suljettuna. (Kuten mysliä). Jos pussiin tulee kosteutta ja sitä säilytetään tiiviissä sangossa tai astiassa, se voi homehtua.
Mikäli bokashiruohe on muovipussissa ja on kosteata bokashiruouhetta, myöskin tämä säilytetään omassa pussissaan, ja tiukasti suljettu ettei pääse kuivumaan. Tämän pussin voi laittaa sankoon säilytykseen.

Mikä on bokashirouheen menekki vuositasolla?

Keskivertoperhe, joka tuottaa yhden bokashiämpärin viikossa tai parissa, niin kahden kilon pussi Tohtorin Bokashirouhetta riittää noin vuodeksi.

Tarvitseeko bokashiämpäri juuri bokashirouhetta vai voinko käyttää kuiviketta?

Et voi käyttää mikä tahansa kuiviketta, sen täytyy sisältää bokashiin tarkoitetut mikrobit, eli nimenomaan ne tehokkaat mikrobit jota EM sisältää. (Maitohappobateerit, fotosynteettiset bakteerit ja hiivasieni)

Koska bokahineste alkaa kertyä?

Ensimmäinen ämpäri on aina hieman ”laiska”, koska siihen ei ole tarttunut nämä hyödylliset mikrobit vielä. Seuraavan kerran kun täyttää samaa bokashiämpäriä, huomaa että nesteentuloa oli nopeampaa.

Tästä syystä on myös hyvä muistaa, ettei pese ämpäriä vahvoilla kemikaaleilla, jotta mikrobit eivät kuolisi. Vähäisen nesteen muodostumista voi olla myös syy, jos on laittanut liian paljon esim. leipää, joka imee itseensä kaiken nesteen. Jos bokashiämpäri on aivan kuiva, voit kokeilla kosteuttaa suihkuttamalla vähäsen vettä biojätteiden päälle, ennen bokashirouheen laittoa.

Miten usein täytyy valuttaa bokashinesteet?

Vaikka joka päivä, jos haluat, mutta kerran tai pari kertaa viikossa riittää hyvin. Vähintään sen verran usein ettei biojätteet tule kosketuksiin bokashinesteen kanssa.

Kuinka kauan bokashineste säilyy?

Vastavaluttanutta bokashinestettä säilytetään jääkaapissa ja käytetään mieluiten muutamien päivien sisällä, mutta sen voi säilyttää myöhempää varten. Hyväntuoksuista ja puhdasta, (ei sakeaa, rasvapalleroita tai roskia sisältävää sekä käymisaltista) bokashinestettä voidaan säilyttää kauemmin joko viileässä tai huoneenlämmössä.

Voit myös pakastaa bokashinestettä ulkona talvella ja sulattaa taas keväällä kun kasvavat kasvit tarvitsevat lannoitetta. Emme suosittele pakastamaan bokashinestettä sisällä pakastimessa. Pahimmassa tapauksessa bokashinestettä valuu ruokapakausten päälle ja bokashinesteen on syytä pitää poissa elintarvikkeista. (Ei tiedetä onko ämpäri esimerkiksi sisältänyt raakaa kanaa)

Miten bokashinestettä laimennetaan?

Valutetun bokashinesteen täytyy laimentaa vedellä kun sitä käytetään lannoitteena. Bokashinesteen laimennusannostus riippuu siitä minkä valmistajan bokashirouhe sinulla on käytössä. Tarkista siis mitä bokashirouhetta käytössäsi.

Lisää vain muutama tippa 1 litran vesikannuun ja kastele kasvejasi kuten tavallisesti. Jos haluat antaa ylimääräistä lannoitetta, laimenna ainakin 1/200 jos käytät Tohtorin Bokashirouhetta. Eli :

  • 5 ml / 1 litra tai
  • 10 litran kastelukannuun lisätään 0,5 dl bokashinestettä.

Voinko käyttää bokashirouhetta muuhun kuin bokashiämpäriin?

Kyllä. Voit hapattaa pelkkiä vihersilppua tai myllätä suoraan kasvimaille, lisämään mikrobielämää. Perunat esim. tykkäävät saada istutuskuoppaan mukaan hieman rouhetta.

Onko bokashinesteen pH hapan vai emäksinen?

Bokashinesteen pH-arvon tulisi olla alle 6, se on osoitus siitä että käyminen on toiminut asianmukaisesti. Ihanteellinen pH on 4-5 välillä. Alhainen pH johtuu maitohapon mutta myös karboksyylihappojen muodostuessa fermentaation aikana, kuten etikkahappo ja voihappo. Karboksyylihapot antavat bokashinesteelle vahvan ja kitkerän tuoksun.

Muuttuuko multa happamaksi kun lisään siihen bokashia?

Kyllä, ja ei. Bokashi on hapanta joten on luonnolllista että bokashin ympäröivä multakin on hapanta mutta vain hetkeksi. Mullan pH tasapainuu kahden viikon sisällä normaalliksi mullan pH-arvoksi, joteen varoaika on se kaksi viikkoa. Sen jälkeen voi istuttaa kasvit bokashimultaan.

Mikä on multatehdas?

Multatehdas on paikka missä bokashi muuttuu mullaksi. Se voi olla astia, palju, tynnyri, viljelykaulus tai muu paikka johon jyrsijät ja muut haittaeläimet eivät pääse. Multatehdasta suojataan aina haittaeläimiltä. Jo jätehuolto vaatii kompostoimisen turvallisesti. Bokashilla se onnistuu myös, kunhan käyttää joko jo olemassa olevaa kompostoria tai omaa multatehdasta joka on tarpeeksi suojattu.

Missä lämpötiloissa multatehdasta pidetään?

Optimaalinen lämpötila multatehtaalle on huoneenlämpö, jotta mullan mikrobit lisääntyisi tehokkaasti ja multaannuttaa bokashi nopeasti. Eli sellaisessa +15’C – +25’C on sopiva lämpötila, kuten bokashiämpärikin. Jos on liian kuumaa, multatehtaan kosteus saattaa haihtua ilmaan, ja tällöin pitää kastella. Liian kuiva multatehdas ei muutu mullaksi, ainakaan nopeasti.

Voinko käyttää turvetta mullan sijasta?

Ei. Puhdas turve, kookoskuitu, hamppukate tai syksyn lehdet ei sisällä multabakteereja joten se ei tee bokashista multaa multatehtaassa.

Lehtien käyttö multatehtaassa ei onnistu jos käyttää pelkästään lehdet. Multatehdas tarvitsee multabakteereja jotta voi prosessoida biojätteet riittävän tehokkaasti. Jos haluat käyttää myös lehtiä, suosittelemme käyttää lehtiä vain kolmasosan mullan määrästä, tai lisää ne multatehtaaseen ekstrana. Ei siis pelkkiä lehtiä!

Tykkäävätkö rotat ja muut eläimet bokashista?

Kyllä. Yleensä rotat asossioi biojätteet mätänevään ruokaa ja löytää perille hajuaistin avulla, mutta jos tarjolla on hapatettua ruokaa, niin kyllä kelpaa. Tästä syystä on hyvä sekoittaa bokashin kunnolla multaan, ja laittaa se pintamultakerros päälle reilusti. (ja tietysti tehdä tämä jyrsijäsuojatuussa astiassa). Jyrsijät ei ehdi alkaa kinnostua nopeasti multaantuvaa bokashia. Myös koirat ja kanatkin ovat innostuneita bokashiin ja haluavat saada osansa. Estä siis niiden pääsyä multatehtaaseen.

Ero mätäneviin biojätteisiin ja hapattuihin bokashinpaloihin on se että bokashi ei haise samoin tavoin kun mätä ruokajäte. Näin rotat ja muut jyrsijät eivät ehdi havaita bokashia siellä mullassa ennenkuin on kaikki jo melkein multaa. Tästä syystä on tärkeätä tuotta mahdollisimman hyvää bokashia kunnon hapatuksella, ja muistaa pilkkoa jotta multaantuminen olisi nopeaa.

Muista, että biojätteen hautaaminen maahan, on kielletty.

Talvi, eli mihin voin upottaa bokashiämpärini?
Olemassa olevaan kompostoriin, maapallokompostoriin, viljelykalukseen, saaviin, paljuun, sankoon tai muovilaatikkoon. Joitakin esimerkeistä voi pitää ihan siätiloissa, mutta linja on että mihin tahansa missä voit kontrolloidusti valvoa ettei pääse haittaeläimiä.

Miten teen multatehtaan ulos?

Kun käynyt Bokashi kaivetaan multaan se muuntuu mullaksi, nopeasti ja turvallisesti. Voit tehdä multatehtaan viljelykauluksessa tai muovitynnyrissä. Jos multatehdas on ulkona se on hyvä kattaa, jotta sade ei laimenna ravintoaineita, tai eläimet eivät yritä kaivaa bokashin ylös.

Jätehuoltomääräyksen mukaan pitää aina tehdä multatehtaan. Suojaa siis aina multatehtaasi riittävästi, esimerkiksi verkoilla.

Miten teen multatehtaan siäsllä?

Jos et omista puutarhaa tai haluat tehdä bokashia talvella, niin voit tehdä multatehtaan myös sisätiloissa, ämpärissä tai muovilaatikossa. Lisää ensin multaa pohjalle. Lisää bokashin sekä saman verran multaa. Sekoita tuo kunnolla että multaa tulee kaikkialle bokashin paloille. Peitä kaikki noin 5 cm multakerroksella ja tiivistä. Voit joko laittaa ämpärin päälle kansi (löysästi niin että ilma kiertää) ja antaa multausvaiheen kestää jonkin aikaa. Jos ei ole kantta, pinta saattaa kuivua. Jos mullan pinta kuivuu voit lisätä multaan vähän vettä jotta kompostointi jatkuisi. Tai sitten laitat vaikka muovitarjotin löysästi ämpärin päälle, se pitää kosteuden sopivana.

Paljonko mahtuu viljelykaulukseen bokashia?

¼ osa on aika hyvä laimennus bokashimultaa. Eli, jos sekoitat bokashin 50/50 mullan kanssa ja laimennat sen vielä 50/50, niin bokashin osuus on ¼ osa.
Yhden viljelykauluksen (EUR-koko 120x80x20cm) vetoisuus on 192 litraa. Aivan täpötäytenä siis. Siihen mahtuu ihan hyvin 2-3 bokashiämpäriä, riippuen mitä siihen aiotaan kasvattaa.

Miten kauan kestää bokashin multaantua?

Kyllä siinä kestää sen pari kolme viikkoa normaalisti. Huippuaika on ollut jopa 10-11 päivää. Tällöin multa on ollut sen verran lämmin ja täynnä mikrobielämää sadonkorjuun jälkeen että mikrobit ovat olleet nopeita.

Jos multa on kuivaa, kylmää tai kuollutta (ostomulta on yleensä vailla mikrobielämää, kun taas sadonkorjuun jälkeinen multa on mikrobieläväinen) niin multaantuminen kestää vain pidempään. Jos liian kuivaa, mitään ei tapahdu. Sama juttu jos on pakkasen puolella, bokashi jäätyy eikä multaannu, vasta kun kevät alkaa lämmittää ja muistaa kostuttaa kuvivaa multaa.

Mitäs matokomposti ja bokashi?

Kyllä, niillekkin voi tarjota bokashia, mutta pieninä määrinä. Laita bokashit yhteen kulmaan, koska bokashinhan on hapanta. Madot etsiytyvät sinne kun pH-arvo on tasaantunut sen verran ettei ole haittaa madoille. Madot itse osaa varoa hapanta bokashimassaa joten älä täytä matokotia täyteen bokashia. Ne saattavat häippäistä ja jäävät sille tielle.

Mitä tarkalleen on EM?

EM (Effective Microorganisms) tarkoittaa tehokkaita mikro-organismeja (lyh. mikrobeja). EM koostuu maitohappobakteereista, hiivasta ja fotosynteettisista bakteereista, jotka elävät yhdessä ja hyötyvät toinen toisistaan. Ne selviävät hengissä monissa eri ympäristöissä ja ovat vaarattomia meille. EM sisältää useita eri kantoja tehokkaita ja hyödyllisiä mikrobeja, jotka on tuotettu luonnollisesti prosessoimalla, ilman kemiallista syntetisointia tai geneettistä ohjausta.

EM on nestemäistä ja sillä on lukuisia eri käyttökohteita mm. maan- ja vesistöjen mikrobikantojen parannuksessa ja puhdistuksessa, maataloudessa ja jopa lääketieteessä.

Mitä eroa on Emalla ja EM Kantaliuoksella?

EMa = Aktivoitu EM (Tohtorin EMa Mikrobiliuos)

  • EMa on käyttövalmis neste. Suihkuta 5-10 suihkausta per litraa biojätettä tai laimenna sitä 1/10 mikäli ämpärissä on kuivia biojätteitä. (käyttö rouheen sijasta)
  • Muista vain että EMan teho heikkenee nopeammin suihkepullossa, kun joutuu kosketuksiin veden kanssa. Se pysyy aktiivisena vain muutaman päivän.
  • Puhdistus: Laimenna veteen 1/100 ja suihkuta. Anna seistä 5 minuuttia ja pyyhi pois.
  • Hajunpoisto: Huuhtele bokashiämpäriä tai kissanvessaa vedellä laimennetulla EMalla.
  • Lisää vinkkejä blogista “EMa – käyttökohteet ja annostus”

EM Kantaliuos, ”Emoliuos” (Tohtorin EM Kantaliuos)

  • Tätä kantaliuosta tarvitset silloin kun haluat tehdä kotona oman aktivoidun EMan tai bokashirouheen.
  • Kantaliuoksessa mikrobit lepäävät, ja aktivoimalla saadaan aikaan tehokasta EMata.
  • EM kantaliuos on ensimmäisen sukupolven EM, joka on koottu laboratoriossa. Ne sisältävät tietyn määrän maitohappobakteeria, hiivaa ja fotosynteettisiä bakteereita, jotka ovat tässä nesteessä levossa.
  • On olemassa erilaisia eri yrityksien valmistamia EM-kantaliuoksia, joiden aktivointi saattaa poiketa, joten on hyvä tarkistaa ohjeita.

Voinko tehdä itse ns. emoliuosta?

Ei. Siitä puuttuisi tällöin ne tärkeimmät maaperän bakteerit, eli fotosynteettiset bakteerit, jotka pitävät haitallisten (patogeenisia) bakteerien määrää alhainsina.

Miksi siis laboratoriossa tehty EM on parempi kuin omatekemä?

  • Laboratoriossa mikrobikanta kasvatetaan muilta haitallisilta mikrobeilta eristetyssä ympäristössä ja mikrobikanta (mm. bakteerit, hiivasienet jne.) on juuri bokashin toimivuuden kannalta oikea. Jotta EM kantaliuoksen koostumus saadaan oikeaksi, se vie myös aikaa. Laboratorio-oloissa bakteerikannan (myös muiden EM-mikrobien) kasvatus voidaan toteuttaa hallitusti niin, että mikrobikanta pysyy oikeana.
  • Kotioloissa tämä ei onnistu vaan vaarana on haitallisten mikrobien pääsy liuokseen.

Bokashin EM-mikrobikoostumuksessa on maitohappobakteereja jotka vaikuttavat maaperän mikrobikoostumukseen ja ehkäisevät kasvien kasvulle haitallisten maaperämikrobien kasvua.

Maitohappobakteerien lisäksi, tärkeitä mikrobeja maan kunnon kohentamisessa ovat myös hapettomissa olosuhteissa toimivat ns. fototrooppiset (ns. purppurabakteerit) jotka pystyvät hajottamaan orgaanista ainesta. Jotta bakteerien elintoiminta jatkuisi vilkkaana, ne tarvitsevat hiilihydraatteja josta saavat tarvitsemansa energian kasvuunsa.

Hyvin toimivassa EM-liuoksessa on juuri oikea mikrobikoostumus, jotta orgaaninen aines hajoaa nopeasti ja turvallisesti muhevaksi mullaksi.

Mitä tarkoittaa fermentoituminen?

Fermentoituminen on käymistä, ruokajätteiden hapattamista. EM-mikrobit nopeuttavat biojätteiden hapattumisprosessia. Bokashiprosessilla pyritään fermentoimaan biojätteitä anaerobisesti, eli ilmatiiviisti, sekä bokashiämpärissä että bokashirouheen valmistuksessa. Pääsääntöisesti siis maitohappobakteerit tuottavat maitohappoa helposti hajoavista hiilihydraateista, mutta samalla muodostuu myös muita happoja, kuten etikkahappoa. Nämä hapot tuoksuvat raikkailta ja hapokkaalta. Näiden happojen hallittaessa, ne aiheuttavat bokashin alhaisen pH:n.

Fermentointi voi myös tarkoittaa EMan aktivointi, bokashirouheen aktivointi, lehtisilpun hapattaminen, hevosenlannan fermentointi hapattamalla..

Onko otain muuta mihin voi kiinnittää huomiota onnistuneeseen fermentointiin?

Toinen hyvä merkki onnistuneesta fermentoitumisprosessista on runsaan bokashinesteen tuotannolla. Nesteen määrä riippuu kuitenkin jätteiden koostumuksesta. Ämpäreihin johon on laitettu enemmän vihanneksia ja hedelmiä tuottavat enemmän nestettä kun enemmän absorboivan aineen (leipä, paperia, hiiltä) sisältämät ämpärit.

Miksi on tärkeätä saada alkuun hyvä hapatus?

On tärkeää saada maitohappofermentoinnin nopeasti käyntiin, niin että pH laskee niin alas ettei hajoamisprosessit (mätäneminen) ehtivät päästä alkuun. Käyttämällä rouhetta joka on tehokasta eikä vanhentunutta sekä laittamalla ämpäriin ruokajätettä joka koostuu yli kaksi kolmasosaa runsaasti hiilihydraatteja sisältävistä elintarvikkeista (vihannekset, hedelmät, leipä), ämpärin käymisprosessissn käynnistämisessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Voiko hajuja syntyä vaikka maitohapatusprosessi on onnistunut?

Kyllä. Paha haju tulee kun biojätteissä on alkanut muodostumaan enemmän rasvahappoja, kuten voihappoa (butaanihappo), valeriaanahappoa (karboksyylihappo) tai kapryylihappoa. Voihapon haju muistuttaa paljolti vauvan oksennusta. Nämä haisevat hapot ovat seurausta ns jälkikäymisestä joka on ensimmäisen vaiheen jälkeinen hajoamisprosessi, eli mätänemisprosessi. Ämpärin pH-arvo saattaa olla alle pH-4 ja osoittaa onnistunutta käymistä, mutta kuitenkin ämpäri haisee pahalle, koska nämä hapot haisevat niin voimakkaasti jopa ihan pieninä pitoisuuksina ja ovat kenties ehkä ehtineet muodostua jo heti alussa kun pH oli vielä korkea. Vaikean ruokajätteen hapattaminen voi myös olla lähde pahaan hajuun.

Mitä teen jos ämpärini haisee pahalle?

  • Jos ämpärisi haisee pahalle, kuin vauvan oksennukselle, se johtuu yleensä siitä että ämpäriin on muodostunut liikaa voihappoa.
  • Välttääkseen pahaa hajua on tärkeää muistaa seuraavia asioita:
  • – Lisää tarpeeksi rouhetta. Hyvä käytäntö on että heti kun havaitset pahaa hajua, lisäät vähän ekstrarouhetta.
  • – Lisää biohiiltä, (tai tavallista hiiltä), sitoomaan hajuja. Black Bokashi sisältää myös EM-mikrobeja ja sen voi käyttää myös bokashiämpärissä bokashirouheen tavoin.
  • – Valuta bokshineste ämpäristä. On voinut muodostua ämpärin pohjalle niin paljon nestettä että biojäte on kosketuksissa bokashinesteen kanssa. Jos näin on, se voi alkaa mätänemään, sen sijaan että fermentoituisi.

Jos kuitenkin haisee?

Loppuvaiheessa voi kuitenkin mennä jotakin pilalle ja käynyt biojäte voi alkaa haisemaan mätäneelle.. Se voi johtua siitä että bokashiämpärin sisältö on ollut liian märkää, on käytetty liian vähän bokashirouhetta ja varsinkin jos on laittanut ämpäriin vaikeasti hapattavia biojätteitä kuten proteiinia = liha, luut, kala, äyriäiset.

  • Bokashiämpäri tai kansi ei ehkä ole ollut ilmatiivis ja sisään on päässyt ilmaa joka on häirinnyt käymisprosessia.
  • Ehkä biojätettä ei oltu tiivistetty tarpeeksi jolloin on muodostunut ilmataskuja jätteiden sekaan.

Tällaisesta “epäonnistuneesta” bokashiämpäristä voi hyvinkin tulla melko hyvää multaa; kaiva ämpärin sisältö maahan hieman syrjässä, ei liian lähelle kasveja tai puita – lahoavaa kasvimateriaalia häiritsee maaperän mykorritsat. Sekoita mukaan hieman ekstrarouhetta ja peitä mullalla ja suojaa eläimiltä.

Bokashiämpärini haisee pesunkin jökeen? Mitä teen?

Jos ämpäri haisee erittäin pahalle tyhjennettynä ja huuhtelun jälkeen, niin tällä kotikonstilla pahaa hajua saa vähennettyä: Sivele ruokaöljyä ämpärin sisäpuolellle ja anna seistä hetken aikaa. Pese sitten lämpimällä vedellä öljyä pois. (Voit käyttää myös mietoaa saippuaa tässä vaiheessa.)

Selitys miksi ruokaöljy poistaa hajua on se että rasva eliminoi rasvaa. Tuo haju on voihappoa joka on kiinnittynyt ämpäriin, ja rasvalla sitä saa myös pois. Voihappoa ei tarvitse olla kuin ihan vähän vaan ja silti haista aika pahalle..

Mikä on ”hapatti”?

Bokashiämpärissä fermentoituneet / fermentoitumassa olevat biojätteet kutsutaan “Hapatiksi”. Bokashiämpäri saatetaan kutsua “Hapattiämpäriksi”. Nimitys on Facebookin “Bokashi Suomi”-ryhmän jäsenen keksimä.

Mitä on Black Bokashi®

EM-aktivoitu Biohiiltä, eli Black Bokashi® voidaan käyttää bokashirouheen tavoin, hieman isommalla annostuksella. EM-Biohiili tai Black Bokashi® voidaan myös käyttää suoraan mullassa, se on kyllästettyä valmiiksi EM-mikrobeilla, mitä taas tavallinen biohiili ei ole.

Black Bokashi® on poltettu 400-600’C lämpötiloissa ja koostuu EM mikro-organismeista ja hienoksi jauhetuista basalttikivistä jotka lisäävät maaperään mineraaleja. Biohiili on ladattu maaperälle hyödyllisillä aineksilla (mm. EM-mikrobeilla), ja käyttämällä sitä bokashirouheen kanssa bokashiämpärissä saadaan fermentoituneesta biojätteistä entistä ravintorikkampi ja pitkävaikutteisempi. Biohiilin käyttö bokashiämpärissä vähentää huomattavasti myös hajuhaittoja.

Biohiilillä ja Black Bokashi® illa voit tehdä Terra Pretaa, mustaa multaa.

Mihin melassia tarvitaan?

Melassia tarvitaan silloin kun EM Kantaliuosta aktivoidaan EMaksi tai tehtäessä bokashirouhetta. Melassi on energiaa ja ravinteita mikrobeille, mikä tarkoittaa että ne voivat kasvaa menestyksekkäästi.

Ostettuun EM Kantaliuokseen käytetään ruokosokerimelassia ja on suositeltavaa käyttää samaa melassia mitä kantaliuos sisältää kun aktivoit EM kantaliuoksen saadakseesi aktivoitua EMaa. Mikrobit totutetellaan siis ruokaan jota he ovat saaneet aiemmin. Ruuan muutos (esim käytetään pelkkää sokeria) tekee epävarmemman lopputuloksen: Muodostuuko samalaisia suhteita erilaisten mikro-organismien välillä? Ovatko ne yhtä aktiivisia? Pahimmassa tapauksessa, ei tapahdu aktivointia lainkaan, toisin sanoen, bokashin pH-arvo ei koskaan laske alle pH-3,8 ja fermentoituminen voi epäonnistua.

Mikä on pH-mittausliuska?

Sillä mittaa jos esim. EMa on vanhentunut. Kastele paperiliuska nesteeseen ja vertaile väriskaalaan. Käytä pH-mittausliuskaa jolla on tarpeeksi laaja skaalaus, eli sellainen joka mittaa väliltä pH 1-14.

Mikäli ette löytänyt vastauksista täältä ja teillä on kysymyksiä bokashista tai EMasta niin laittakaa viestiä info@viidakkotohtori.fi

Autamme ja neuvomme teitä henkilökohtaisesti sekä lisätään myös kysymys ja vastaus tänne Bokashitohtorin palstalle.

Facebook Twitter Google+

Ostoskori on tyhjä.