Fermentering av grönavfall är enkelt! Du behöver inget annat än aktiverad EM®a mikroblösning. Så glöm biokol, melass och andra ämnen som stör fermenteringen. Bara EM®a funkar bäst! Vad händer då när man fermenterar i en säck, t.ex gräsklipp, löv, ogräs trädgårdsavfall, äpplen eller annat grönt trädgårdsavfall? Materialet fermenteras anaerobiskt med hjälp av EM®a mikroblösning, dvs det konserveras genom en mjölksyrnings-process. Det fungerar egentligen helt lika som bokashihinken i ditt kök. En tom jordsäck av plast lämpar sig perfekt för att användas i fermenteringen av trädgårdsavfall. I en säck med stark plast fermenteras materialet tillräckligt lufttätt. Det förvandlas inte till jord i säcken utan materialet konserveras, precis som matavfallet i din bokashink. Tillsätt alltså inte jord i säcken när du fermenterar grönavfall eller äpplen! Olika fermenteringstider anges för olika material. Ogräs rekommenderar man att fermenteras upp till och med ett par månader, men även här är det bra att komma ihåg att ogräsblad eventuellt bara behöver ett par veckors fermentering, medan dess rötter kräver mycket längre tid, samma sak gäller med frön. Anledningen till den säkra "två-månaders" tiden är att människor inte av misstag skulle fermentera för en för kort tid och det då skulle finnas risk för ogräsets rötter att börja gro. Så, följ rekommendationerna! INSTRUKTIONER SPÄDNING 1/10 = 1 dl EM®a Mikroblösning till en liter vatten ANVÄNDNING = 1 liter utspädd lösning → till 100 liter material FERMENTATIONSTIDER – rekommendationer • Grönt avfall, (färskt) fermentering i 2 veckor. • Gräsklipp, gräs, trädlöv (grönt avfall), 2 veckor. • Ensilage, 1 vecka. • Äpplen, (hackade), 2 veckor eller över vintern, gnagarsäkert! • Ogräs, (frön, rötter), minst 6-8 veckor eller över vintern. • Hästgödsel, (annan gödsel), minst 6-8 veckor, eller över vintern. Allt organiskt material går att fermentera över vintern, och då är det bra att se till att säcken är tät och för äpplena är det extra viktigt att förvara äppelbokashin på en gnagarsäker plats. Duka inte upp för råttorna i vinter! När avfallet fermenterats färdigt, läggs det antingen i jorden eller används som täckningsmaterial. Materialet är surt i början, så se upp för att lägga för nära växternas stammar. OBS! Äpplen läggs alltid i en gnagarsäker komposthållare eller i skilld gnagarsäker jordfabrik för att bli jord före användning. Att man bara komposterar alla möjliga material i en säck, (t.ex. kompost, kvistar, grus, mossa..etc) och låta detta stå ett år eller längre, är något helt annat än Säckbokashi. Utan tillsatt EM®a är det som en helt vanlig kompost.. Då EM®a läggs till en vanlig kompost, så snabbar det nog jordiseringen, men det blir ingen anaerobisk mjöksyrefermentering som fermenterar innehållet, vilket skulle ge mera värde till slutresultatet i jorden och din trädgård.
Du kan vända om säckarna de första dagarna. Du behöver inte göra det, men jag gillar det då vätskan och eventuellt lakvattnet blandas om i säcken, som hjälper mjölksyrebakterierna att fermentera avfallet.
Om det organiska materialet är väldigt torrt kan du fukta först enbart med vatten eller använd mer av EMa-lösningen. Är det för torrt i säcken, så sker mindre fermentering.
Du kan även använda en tunna/hink med lock för att fermentera!
Vi tar det en gång till, hur säckbokashi görs:
DU BEHÖVER
- 1 dl EM®a Mikroblösning (finsktillverkat, fås från Bokashigarden.se)
- 1 liter vatten
- grönt avfall, annat organiskt material
- tomma jordsäckar / eller alternativt en tät tunna/hink med lock
Denna mängd av blandningen vattnas ut per 100 liter packat avfall.
Jämför: 2 st x 50 Liters jordpåsar (köpt säckjord)
Spädningen är alltid 1/10 (dvs en deciliter EMa till en liter vatten)
En använd jordsäck är den bästa bokashisäcken!
INSTRUKTIONSTIPS INFÖR FERMENTERINGEN
Nerklippt grönt avfall, (eller äpplen som hackats i bitar med spade), vattnas jämnt med utspädd EMa så att allt material blir fuktigt/blött.
Detta görs bekvämast i en skottkärra; lägg i materialet, (äpplen kan hackas med en spade i skottkärran) och vattna sedan ut EMa-lösningen, blanda väl om, och packa sedan allt direkt i säcken.
Eller så kan du hälla några spadtag av materialet i en säck, vattna lite, lägga till mer material, vattna, tillsätt, vattna osv. ända tills säcken är full.
Vrid påsens mynning och snurra tätt, vänd påsen upp och ner så att påsens mynning förblir nere, och placera påsarna på en skuggig och skyddad plats (en gnagarsäker kompostor fungerar bra för äpplen).
Fermentera säckarna i minst ett par veckor om säckbokashin till största delen består av material från tex gräsklipp eller höstlöv. Ogräs och rötter bör fermenteras minst i ett par månader.
Om du fermenterar äpplen så bör du skydda säckarna från gnagare, till exempel genom att placera säckarna i en låda, kompostbehållare eller annan gnagarsäker plats. Märk att äppelbokashi kan utsöndra lakvatten, som kan läcka från påsen.
Facebook på svenska:BOKASHIFORUMET info i Sverige info@bokashigarden.se