Bokashi – lautaselta multaan

Bokashi – lautaselta multaan

Palautetaan maan antimet takaisin multaan. Biojätteiden kierrätystä on kestävää kehitystä jossa sinä voit olla mukana vaikuttamassa. Sanko kerrallaan muutetaan omat biojätteet ravinteikkaaksi mullaksi.

Monelle kompostointi on tuttu juttu, sitä on tehty iät ja ajat, ja edelleen toki tehdään, onneksi. Muuten hukkuisimme mätäneviin ja haiseviin jätteisiin. Mutta biojätteen ei tarvitse olla ollenkaan sellainen ”huono juttu” josta on pakko päästä eroon. Ei, vaan biojäte on oikeastaan rikkaus, resurssi, jotain mitä ainakin me bokashilaiset vaalimme ja haluamme saada itsellemme tavalla tai toisella. Jotkut keräilee naapureilta heidän biojätteensä, kun taas jotkut ”anastaa” hiljaisuudessaan työpaikan biojätteet jopa roskiksesta, joka toki on ekoteko, jos minulta kysytään. 🙂 Moni perhe kertoo että ovat alkaneet syömään vihannespitoisempaa ruokavaliota, vain siksi että saa ruokkia Bocahontas-sankoa siellä keittiön nurkassa. Sekin on hyvä juttu. 🙂

Fakta on kuitenkin se että jokainen talous tuottaa biojätteitä, ja niistä täytyy itse huolehtia tavalla tai toisella. Joko viemällä biot taloyhtiön yhteiseen bioastiaan, omaan kompostiin tai ruokitaan kotieläimille. Roskiin ei saisi heittää, mutta joskus se vain olisi se helpoin tapa, vai onko olemassa joku helpompi kuin jätteiden viemistä ainiaan haisevaan roskikseen ja sekajäteastiaan?

Tässä Bokashi astuu kuvioon. On olemassa helppo tapa kierrättää omat biojätteet, jopa siis ihan omassa keittiössä ja kodissa. Omakotitalossa asuva toimii hieman eri tavoilla kuin kerrostalossa asuva, mutta bokashin periaate on aina sama; biojätteistä multaa – vain muutamissa viikossa. Mutta miten?

Tässä kerron miten bokashia tehdään.

Aloitetaan siis ihan siitä että kun illallista valmistetaan, syntyy biojätteitä. Naatit, kannat, hedelmän kuoret, kuivuneet ja ruskeiksi menneet salaatit pilkotaan sopivan kokoisiksi. Tämä on haarukkapalan kokoisia, noin 2-4 cm isoja paloja. Eli, samalla kun pilkotaan illallisen salaatti, pilkotaan keräilykippoon bokashille ruokaa, kuten kuvassa alla. Mukaan voi toki laittaa muuta biojätettä, esim puuro- ja muun ruuanjämät, leivänloput (kostutettuna), kuihtuneet kukat ja lehdet, pienet määrät liha/kala/maitotuotteet. Mitkä ei saisi laittaa bokashiin ovat esim. nesteet, suola, etikka, öljy, paperi, suuret luut, eläinjätökset, tuhka, multa… lisää infoa löytyy joko bokashirouhepakkauksesta tai Bokashiesitteestämme.

Lisätään päivän päätteeksi biot keräilykiposta bokashisankoon. Vähän kerrallaan, ja bokashirouhetta ripotellaan aina väliin joukkoon. Miten paljon bokashirouhetta sitten laitetaan?

Jokaiseen lisättyyn litraan käytetään bokashirouhetta. Annostusohje tietysti riippuu siitä mikä rouhe on käytössä, eri laatuisia on markkinoilla useampikin ja annostus vaihtelee suuresti. Suosittelemme käyttää kuivaa erittäin tehokasta Tohtorin Bokashirouhe® ja sitä käytetään vain 0.5-1 ruokalusikallista litraa kohden. Se on tehokasta jo pieninä annoksina, johtuen suuresta määrästä tiivistetyistä mikrobeista ja siitä että se on kuivatettu. Tätä valmistetaan pienissä erissä ja kuivatetaan jolloin säilyvyys on erinomainen.
Vinkki: pienessä sangossa on hyvä laittaa vain puoli litraa kerrallaan, rouhetta väliin ja taas puoli litraa. Isoimmissa voi laittaa hyvin parikin litraa ruokalusikallista kohti.

Bokashisankoa täytetään kerran päivässä. Kansi suljetaan hyvin jokaisen täytön jälkeen.

HUOM! Tohtorin SankoSetistä ei tarvitse valuttaa nesteitä, koska ylimääräiset nesteet valuvat pohjassa olevaan biohiileen joka imee nesteen. Isommasta hanallisesta bokashisangosta (kuva alla) on hyvä valuttaa nesteet joka 3-5 päivä, tai ottaa tavaksi että jokaisen biojätteen lisäyksen yhteydessä valutetaan nesteet pois.

Bokashineste on se neste joka valutetaan sangosta. Se on aivan erinomainen kalium- ja fosforipitoinen lannoite-eliksiiri oikeastaan kaikille kasveille jotka lannoitetta kaipaa. Muista, laimenna vähintään 1/200 (teelusikka litraan) ennen kasveille antoa. Tätä ei suihkuteta lehtiin, ainoastaan juurille ja multaan.

Sangon täytyttyä, sitä jätetään hapattumaan vähintään 2-3 viikoksi. Tässä välin täytetään toista sankoa. Voit välillä tarkistaa (bokashinesteen valutuksen yhteydessä) että kansi on edelleen tiivis ja paikoillaan.

Valmis hapatettu bokashi! Tuoksu on happaman raikas. Ei huonoa hajua ollenkaan. 👍
Tämä on nyt multaan menossa.

Bokashiämpäreitä voi olla erilaisia ja erikokoisia, mutta suositusohje on että bokashin määrään sekoitetaan yhtä paljon multaa. Lisäksi päälle tarvitaan kerros multaa, noin 5-10cm.

Multatehdasvaihe toimii just näin helposti. Kumotaan ja sekoitellaan. Huomaa tuossa kumotetussa ”kakussa” kuinka biojäte on hapattunut ja tummunut. Appelsiinin kuori ei ole kirkas oranssinvärinen enää, vaan tummuntuneen ja haalean persikanvärinen. Kurkku muttuu esim enemmän etikkakurkunväriseksi. Huomaa! Bokashikakun päällä on biohiiltä. On hyvä muistaa, että sitä laitetaan vain pohjalle imemään bokashinesteitä (hanattomassa sangossa). Biohiili tekee bokashinesteellä ladattuna oikein hyvää mullassa, joten kaavi kaikki mukaan multatehtaaseen.

1: Kumotaan kakku multaan.
2: Sekoitellaan bokashin multaan ja peitellään kerroksella multaa sekä tarvittaessa suojataan jyrsijäverkolla.
Bokashin voi myös laittaa kukkaruukkujen pohjalle. Toimii lannoitteena pitkän ajan.
Bokashin voi sekoittaa myös kottikärryssä, ja siitä lisätä kukkaruukkuihin tai saaveihin tai kompostoreihein (seuraava kuva), jotka myös voivat toimia multatehtaina.
Kompostorikin käy multatehtaana. Sinnekin lisätään multaa mukaan, sekoitellaan ja laitetaan kansi kiinni.

Alla olevassa kuvassa laitetaan talvella bokashia kasvihuoneen viljelykaulukseen. Päälle kipattiin muutama sanko kuivaa multaa, ja sekoitettiin. Sitten vielä viereiseltä viljelykaulukselta kuivaa multaa päälle. Luntakin lapioitiin, se antaa kosteutta kun kevätaurinko pilkahtaa esiin ja kostuttaa bokashiseosta jotta se käynnistyy ja multaantuminen alkaa. Kuivassa multatehtaassa ei tapahdu multaantumista, joten lumi ja vesi auttaa. Huom!
Muista jyrsijäsuojaus; tiheäsilmäinen verkko päälle (ja alle) mikäli tehdas sijaitsee paikassa mihin haittaeläimet pääsee.

Kuvassa juuri kipattu bokashi odottaa sekoittamista.

Hyvä esimerkki bokashin käytössä on tässä: Talvikylvös bokashimultatehtaan päällä tuottaa aikaisin keväällä satoa ennen varsinaisten tomaattien istuttamista. Maksimoidaan viljelyalaa, hyötykäytetään kasvihuoneen varhainen lämpö viileässä viihtyviin kasveihin.

Pinaatti, salaatit, herneet… maaliskuussa kylvetyt. (Eteläsuomi)

Bokashi voi myös valmistaa ihan erilaisessa astiassa, ja valmiina (multaannuttua) voi joko säästää kevääseen tai käyttää heti. Bokashimulta on ravinteikasta, suosittelemmekin alussa laimentaa vähintään jopa puolella, ettei kasveille vahingossa menisi liian tuhtia multaa ja ne saattaisivat vahingoittua. Aina voi lisätä bokashimultaa, kuin että yrittää korjata liian tuhdin kasvualustan köyhemmäksi.. 🙂

Kokeile myös itse rohkeasti, eri multalaatuja käyttäen ja eri paikoissa tehdä multatehtaita. Suositukset ovat kuitenkin että käytetään laihaa (ravintoköyhää käytettyä) multaa esim huonekasvien mullanvaihdosta tai ulkoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta. Ostopussimulta ei ole ihan optimaalista käyttää koska se on vailla mikroelämää ja melko kuollutta siis, mutta toimii, joskin hitaanpuoleisesti. Jos tätä käytät, suosittelemme laittaa ”juureksi” mukaan vanhaa käytettyä multaa, mutta varaudu kuitenkin etää multaantuminen kestää huomattavasti kauemmin.

Ei tässä muuta, kun että rohkeasti kokeilemaan! 🙂

Kerrostalossa asuvat, miten he voisivat tehdä bokashia, jos vaikka tulisi mullasta liikatuotantoa kenties?

Tosiaan, joskus voi olla liikatuotantoa mullasta, jos kerrostalossa asuu, ja tässä muutama vinkki mitä itse tekisin:

  • säästäisin osan seuravaa multatehdasta varten mutta;
  • kysyisin tutuilta naapureilta tarvitsevatko he ravinteikasta multaa (esim kevään huonekasvien mullanvaihtoon)
  • jättäisin lappu ilmoitustaululle samasta asiasta, (mikäli multaa on paljon)
  • kysyisin myös isännöitsijältä/talkkarilta voiko ylimääräisiä multia laittaa talon kukkapenkkiin tai jos saisin tehdä jonkin istutuksen/hyötykasvilaatikon
  • säästäisin täysin valmista bokashimultaa pusseissa esim kellarissa (kesää varten)
  • tai tekisin parvekkeen ruukkuistutukset valmiiksi, multaa vain ruukkuihin ja kansi sateelta suojaan

Jos tässä vaiheessa kuitenkin tulee aivan liikaa eikä pääse mihinkään siitä eroon (yllä mainituilla tavoilla) niin voisi selvittää saako pieniä määriä multaa laittaa talon biojäteastiaan.

Ennen mullan laittoa biojäteastiaan, voi kuitenkin pienentää bokashin syntyä näin:

  • valikoi ne biojätteet mitä haluat käyttää bokashiin, ja vie loput talon biojäteastiaan.
  • esim tee bokashia vain vihannes- ja hedelmäjätteistä, ja lihat, suuret ja vaikeasti bokashoitavat menisi taloon biojätteeseen suoraan.
  • voit myös toki bokashoida yhden ämpärin tavallisesti, ja sitten viedä koko bokashimassa talon biojätteeseen. Tällöin et tekisi ollenkaan multatehdasta, mutta bokashin hyöty on kuitenkin siinä että viet vain esim. kerran kuukaudessa biot ulos.

—–

Mikäli kiinnostuitte bokashista, ja haluatte tuhansien muiden mielipiteitä, kokemuksia ja vinkkejä niin suosittelen liittymään facebookissa ryhmään ”Bokashi Suomi” jossa löytyy asiantuntevaa neuvontaa nopeasti joko tutkiskelemalla itse tiedostoja tai kuva-albumeita, käyttämällä hakusanaa ja saamalla esiin aikaisempia keskusteluja tai sitten ihan vain suoraan kysymällä. Meidän bokashiasiantuntijat vastaavat ja auttavat mielellään.

Mikäli ei facebook ei ole tuttu, niin kotisivuilla ”Bokashi Garden Finland” ovat erinomaiset opetus-sivut infoineen ja kuvineen.

Terveisin Linda,

Viidakkotohtorin Bokashiasiantuntija

Facebook Twitter Google+

Ostoskori on tyhjä.