Snurra tomater i kruka

Snurra tomater i kruka

Om man misstar sig och sår tomater alldeles för tidigt, ja då kan de bli riktigt långa och skrangliga, då de försöker sträcka sig mot ljuset, förgäves. Om detta sker, så går de nog att rädda.

Även stadiga tomatsplantor är bra att plantera aningen djupare än tidigare. Ta bort hjärtbladen och plantera ner plantan ända ner till nästa bladpar, för då växer det ut nya rötter längs med stammen och plantan blir ännu mer stadigare till växten.

Men..

…om tomatplantan har mer eller mindre växt till sig så att den blivit ett skrangligt spröt? -Iigen fara. Du behöver, förutom plantan, bara jord och exempelvis krukor som du gjort utifrån föregående bloggtips. Se här.

Före omskolningen, är det bra att låta plantan törsta. Bevattna den inte på en liten tid, så den törstar , och på så vis går inte av lika lätt som om den vore spänstig på vattenfyllda cellväggar.

Ta plantan från den gamla odlingskrukan och låt jordklumpen följa med. Avlägsna eventuellt lite jord från klumpen vid behov, men akta rötterna. Du kan tillsätta lite jord i botten av den nya krukan, och håll i plantan med stadiga fingrar.

Du kan även avlägsna de första hjärtbladen på plantan, och varsamt trycka ner stjälken mot jorden på bottnen, tilllika som du snurrar på plantan så att stjälken lägger sig mot jorden. Håll den stilla där, och tillsätt jord med den andra handen, te med en sked.

Tilsätt jord med skeden litet i taget. Håll i med andra handen med fingrarna om stjälken så att den hålls på plats då du fyller på. Försök få stjälken att slutligen sticka upp från mitten av krukan.

Tryck till med fingrarna så att jorden packas runt plantan en aning och att plantan hålls upprätt.

Vattna, och skriv på tomatsorten på burken!

Anefter som tomatplantan växer, kan man nyttja vingarna. Vik dem upp och fyll på med jord. Tejpa eller använd gummisnoddarna.

En samling av färdiga, snurrade tomater.

I väntan på sommar och att komma ut till växthusets värme. 🙂

Skörd från växthus. Oj oj, om det bara vore snart sommar igen..

TIPS!

Tillsätt bokashijord i botten av krukorna, för en bra och näringsrik start..

Facebook Twitter Google+

Inga produkter i varukorgen.